RSS

După ce au închis magazinele de vise, fac o strategie antidrog:

www.curierul.ro 

 Argeşul ar putea avea un centru de tra­tament pentru consumatorii de dro­guri. Asta este una din variantele pe care prefectul de Argeş le ia în calcul pentru strategia viitoare de comba­te­re a fe­no­menului. Cristian Soare, pre­fectul de Ar­geş, a pornit lupta cu et­no­bo­tanicele. Asta, după ce săptă­mî­na trecută a avut loc o întîlnire de lucru cu Brigada de Com­batere a Crimei Or­ga­ni­zate (BCCO), Direcţia Sanitar-Ve­te­rinară şi pentru Si­gu­ranţa Ali­men­te­lor (DSVSA), Oficiul pentru Pro­tecţia Consumatorilor (OPC), Di­rec­ţia de Sănătate Publică (DSP), Inspec­to­ratul Teritorial de Muncă (ITM), Gar­da Fi­nanciară şi s-a ajuns la declan­şa­rea controlului şi la închiderea maga­zi­ne­lor de vise. În perioada urmă­toa­re, Pre­fec­tura va de­mara o strategie de com­batere a acestui fenomen. În lu­na trecută, la CEPECA au fost înre­gis­traţi circa 40 de beneficiari, dintre cei care consumă droguri sau alcool.


„Am declanşat o amplă acţiune pen­tru eradicarea fenomenului comer­cia­li­zării şi consumului de produse etnobo­ta­nice. Problema consumului este ex­trem de gravă! România se afla pe locul al IV-lea în Uniunea Europeană în ce pri­veşte consumul, potrivit unui Raport al Centrului Internaţional Antidrog şi pen­tru Drepturile Omului. Fenomenul a­ces­ta va fi atacat pe 2 direcţii: comba­te­re şi prevenire. Mîine vom organiza o dis­cu­ţie cu medicii de cabinete şco­la­re pe te­ma consumului de etnobo­ta­ni­ce“, a pre­cizat prefectul de Argeş, Cris­tian Soare.

Echipe mixte, la orele de Dirigenţie

În ce priveşte prevenirea, Cris­tian Soa­re ia în calcul, pentru strategia an­tidrog, şi înfiinţarea unui centru de tra­tament pentru consumatori, asta dacă se va gă­si înţelegere la autorităţile centrale. „Concomitent cu acţiunea de comba­te­re, vom declanşa o campanie de pre­ve­nire a consumului de etnobo­ta­nice în rîndul minorilor. Este prima şi cea mai amplă campanie de prevenire din zona etnobotanicelor. Vom elabora o stra­te­gie judeţeană de prevenire a consu­mului de etnobotanice, pe care o vom aproba în Colegiul Prefectural din se­din­ţa următoare. Am constituit deja, prin Ordin al prefectului, un grup de lu­cru ca­re să realizeze această strategie, al­că­tuit din Instituţia Prefectului, Ins­pec­to­ratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul Ju­de­ţean de Poliţie, Inspectoratul de Jan­darmi Judeţean, Direcţia de Sănă­tate Pu­blică, Centrul de Prevenire, Eva­luare şi Consiliere Antidrog (CEPECA). La ac­ţiune vom implica şi cabinetele me­di­cale şi psihologii din şcoli şi din licee. De altfel, în următoarele luni, echipe mix­­te formate din specialişti în preve­ni­re, psihologi şi personal medical vor merge la orele de dirigenţie din toate şcolile generale din Piteşti, la clasele VII-VIII, şi din licee, clasele IX-XII. Elevii vor vizualiza un fimuleţ făcut de spe­cia­lişti şi vor putea discuta interactiv cu spe­cia­liş­tii în prevenire“, a conclu­zionat pre­fec­tul de Argeş.
Anamaria Dumitru, Marius Duinea 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu